Niin vähällä niin paljon!


Minne olemme kadottaneet olemisen taitomme, pohtii vieraileva bloggaaja Tuula Kiuru-Ahvonen.

Nykyajan arjessa tavoittelemme, mittaamme, seuraamme ja vertailemme – ja aika usein voimme huonosti tai ainakin voisimme voida paremmin. Minne olemme hukanneet lähes ikiaikaisen, konstailemattoman ja luonnollisen olemisen taitomme? Oleminen on dynaamista elämistä kaikilla aisteilla tässä hetkessä, joka meillä on juuri nyt; muusta ajasta me emme voi tietää.

Esimieskoulutuksissa ja valmennuksissa olen huomannut, kuinka ”janoavia” nuo ihmiset – esimiehet vaativissa tehtävissään – ovat. Tietoa ja oppeja on paljon mutta se olennainen, ihmisenä olemisen taito, näyttää olevan se, joka vetää puoleensa. Lyhyetkin pysähdykset mindfulness harjoitteen äärelle muun koulutuksen keskellä tuo ”vettä janoavalle”. Tunnelma on käsin kosketeltava, myönteisesti ihmettelevä ja kokemuksellisesti aito. Usein on käynyt niin, että harjoitteita halutaan koulutuspäivän aikana lisää, kokemus saa aikaan oivalluksen siitä, että tämä tekee minulle hyvää.

Intuitiivinen oivallus on oikeassa. Niin vähällä saa niin paljon – se pitää paikkansa. Päivittäiset lyhyetkin pysähdykset auttavat olennaisesti lisäämään hyvinvointiamme. Muutaman minuutin ohjattu mindfulness-harjoite säännöllisesti kuunneltuna voi avata meille kokonaan uuden maailman, jossa voimme kokea mielekkyyttä ja mielenrauhaa.

Mindfulness-asenteen keskeiset elementit, kärsivällisesti ja aloittelijan mielellä, hyväksyen ja luottaen, vertailematta ja myötätuntoa tuntien ovat asioita, joita me nykyajan ihmiset tarvitsemme. Työelämämme ja kvartaalitalous eivät valitettavasti näitä vielä juurikaan tue, mutta me itse voimme tehdä palveluksen omalle (työ)hyvinvoinnillemme.  Me voimme itse valita, miten elämme ja millä tavalla suhtaudumme eteemme tuleviin asioihin. Mindfulness antaa voimavaroja kestää hankaluuksia, stressiä ja painetta. Mindfulness avaa mielemme myös näkemään kauniita, hyviä asioita, myönteiset tunteet saavat meissä lisää tilaa ja elämän riemulla on mahdollisuutensa.

Niin vähällä niin paljon! Mindfulness ei luo kiirettä, se lisää rauhaa ja rauhan tunnetta. Pienillä asioilla voit vaikuttaa suuresti, muutama minuutti päivässä rauhoittumista ja pysähtymistä keskittyen juuri siihen, missä olet tai mitä teet tai tunnet.

Oma kymmenien vuosien kokemukseni esimiehenä ja johtajana oli välillä tunnetta siitä, että selkänahka ei enää riitä eikä veny. Enää ei ole, mistä ottaa mutta silti pitäisi jostain ottaa. Oma sisäinen rauhan tunne lisää kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta ja antaa mahdollisuuksia tuntea tasapainoa silloinkin, kun pahin kiire ja paine painavat päälle. Olisin itse kaivannut tuota sisäisen rauhan ja voiman tunnetta aikoina, kun jopa epäinhimillinen vastuu painoi mutta tuolloin en vielä tiennyt mindfulnessista ja sen mahdollisuuksista tuottaa tyyneyttä ja voimaa. Kunpa olisin tiennyt! Nyt voimme itse vaikuttaa hyvinvointiimme luonnollisin mindfulness-keinoin, niin arjessa kuin työelämässä.

Tuula Kiuru-Ahvonen ratkaisukeskeinen valmentaja, mindfulness ohjaaja ja kouluttaja, jolla on usean vuoden omakohtainen kokemus mindfulnessin myönteisistä vaikutuksista. Hän valmentaa mindfulnessia yrityksessään Intuitica Oy:ssä.

Tuula ja Taina Laane ohjaavat yhdessä mindfulness intensiivikurssia esimiehille keväällä 2013 (alkaen 10.4.). Lataa tästä esite.

tuula

Jätä kommentti

Kurssikalenteri
Seuraava mindfulness-intensiivikurssi, TaitoBa House Tutustu
Lue läsnäolovinkit blogista!
Mieli-lehden artikkeli
Mielenrauhaa mindfulnessista. Lataa artikkeli tästä pdf-muodossa