Olohuoneen pyörteissä – Mindfulness lapsiperheen arjessa

Lue Mindfulsolutionsin vierailevan bloggaajan Aleksi Litovaaran ajatuksia mindfulnessista lapsiperheen arjessa:

Mitä tapahtuu kun tulet lapsen kanssa tarhasta ja lapsi leikkii olohuoneessa yksin samalla kun teet perheelle ruokaa keittiössä? No esimerkiksi a:sta ö:hön ennalta arvaamattomia asioita, jotka toimivat hyvänä alustana mindfulness-harjoitukselle.

Eräänä päivänä tätä kyseistä episodia eläessämme tyttäremme Lilian, lempinimeltään Nini (hänen itsensä keksimä) sai idean ryhtyä hyppimään sohvalta alas lattialle. Keittiössä veitsi leikkasi, vihannekset tuoksuivat ja lattia tömisi. Hyväntuulinen naurun kikatus kaikui seinän takaa ja suurin piirtein 20 sekunnin välein isiä huudettiin katsomaan seuraavaa uutta temppua.

Aiemmin tämänlainen ravaaminen olisi saattanut ottaa pidemmän päälle pattiin, mutta nyt osasin antaa ruoan valmistumisajankohdan joustaa. Sen hetken aie oli mahdollisimman nopean ruoan laittamisen sijaan se, että elän täysillä jokaisen hetken minkä tyttären kanssa voin – vaikka välillä keittiön seinä toi oman ulottuvuutensa läsnäoloon! Tämä oli kuin meren aallolla surffaamista, tasaista edes takas liikettä keittiön oven ja hellan välillä!

Nauru vaan yltyi ja Nini ryhtyi kasaamaan tyynyistä esteitä, joiden yli hyppiä sohvalta lattialle. Oli aivan fantastista seurata oman lapsen keskittymistä, hetkessä syntyviä uusia ideoita ja innostusta –  on  tosi inspiroivaa, kun saa seurata, miten helppoa lapselle hetkessä eläminen on. Huvittavaa tässä on, että itsekin on sen osannut lapsena yhtä hyvin ja nyt saa harjoitella vuodesta toiseen että pääsisi samaan olemisen tilaan, kun välissä on tullut opittua myös autopilotilla elämistä!

Hetken päästä, kun esteenä olevat tyynyt ja tyynyistä koottu laskeutumisalusta alkavat olla melkein samankokoisia kuin itse sohva, huomaan että kuulen mielessäni närkästyneen tädin äänen sanovan: ”itku pitkästä ilosta”. Minua hymyilyttää tämä fraasi ja hetken mietin, että mikä on tilanne meidän olkkarissa juuri nyt. Vaikka hypyt näyttävät jo aika vauhdikkailta, niin arvioin, että Nini on rakentanut laskeutumisalustan sen verran huolella, että voin päästää tuosta ajatuksesta irti ja keskittyä vahvistamaan Ninin ja omaani riemua siinä hetkessä.

Oma kokemukseni kertoo, että pitkästä ilosta voi pikemminkin tulla suuri iloelämys. Kun vahvistaa lapsen vahvuuksia ja ohjaa huomion onnistumisiin (sen sijaan että hokisi sitä mitä ei halua tapahtuvan – älä vaan satuta itseäsi!), samalla kastelee myönteisten tunteiden kukkasia, jotta ne voivat puhjeta kukkaan. Näin helposti syntyy positiivinen ylöspäin suuntautuva kierre, arkisesti keskellä omaa olohuonetta!

Hyviä läsnäolon hetkiä kaikille!

Aleiksi on mindfulness-ohjaaja, valmentaja ja NLP Trainer. Aleksin seuraavat Mindfulness-kurssit alkavat: 31.1. , 26.2. ja 2.3. Katso lisää www.aleksi.net ja klikkaa Mindfulness-kohtaa.

Teksti: Aleksi Litovaara

akucrop_MG_3704L

One Response to “Olohuoneen pyörteissä – Mindfulness lapsiperheen arjessa”

Jätä kommentti

Kurssikalenteri
Seuraava mindfulness-intensiivikurssi, TaitoBa House Tutustu
Lue läsnäolovinkit blogista!
Mieli-lehden artikkeli
Mielenrauhaa mindfulnessista. Lataa artikkeli tästä pdf-muodossa